Forum dla administratorów stron WWW i developerów

Witaj!

AdminZone.pl to miejsce w którym możesz dowiedzieć się jak szybko i skutecznie wypromować swoją stronę WWW, zachęcić użytkowników do wypowiadania się i aktywnego udziału w życiu takiej strony.
Dołącz do naszej społeczności aby w pełni korzystać z usług oferowanych przez AdminZone.pl
Zaloguj się
lub
Zarejestruj się

Awatar użytkownika
Macsch15
Administrator
Kontaktowanie:

Re: Misago - Temat główny

Autor tematu

23 sty 2013, 19:36

Już mam, przyzwyczajenia z... wszystkich innych aplikacji forum szukałem nadawania uprawnień w tworzeniu forum, tymczasem uprawnienia forum są przypisane do... uprawnień grup.
2013-01-23 19-34-02.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ralfp
Stały użytkownik

23 sty 2013, 20:01

To logiczne: ACL pochodzi od grupy.

Awatar użytkownika
Macsch15
Administrator
Kontaktowanie:

Autor tematu

24 sty 2013, 17:27

Logika !== przyzwyczajenie.

Awatar użytkownika
kaaleth
Stały użytkownik
Kontaktowanie:

25 sty 2013, 9:56

Czyli fora nie mają zezwoleń, a użytkownicy?

Awatar użytkownika
Macsch15
Administrator
Kontaktowanie:

Autor tematu

25 sty 2013, 11:43

Fora mają uprawnienia.

Awatar użytkownika
Ralfp
Stały użytkownik

28 sty 2013, 18:44

Sesja zelżała i tak mam czas dla Misago. Wczoraj zrobiłem usuwanie treści userów i synchronizację cache ich nazw. Dziś chcę usuwanie forów. Jak starczy czasu także cron do prunowania forów bądź sync w przypadku przeniesienie tematu/postu do innego forum/tematu.

Awatar użytkownika
Macsch15
Administrator
Kontaktowanie:

Autor tematu

28 sty 2013, 21:23

Ralfp napisał/a:
Dziś chcę usuwanie forów.

Więc nie było http://www.adminzone.pl/Misago-Temat-gl.../180#p1299 :rolleyes:

Awatar użytkownika
Ralfp
Stały użytkownik

28 sty 2013, 21:50

Było, ale nie uwzględniało powiązań forów z innymi modelami (i miało bug przy tworzeniu formularza). Jakby nie było, link zwracałby 404, a nie 500. :)

Awatar użytkownika
Macsch15
Administrator
Kontaktowanie:

Autor tematu

29 sty 2013, 20:04

Paczka szybkiej instalacji Misago by l0ud: http://misago-project.org/thread/misago...w-4-min-28 :)

Awatar użytkownika
Ralfp
Stały użytkownik

06 lut 2013, 3:22

Repo Misago przekroczyło liczbę 300 commitów! :) Ostatnią nowością w projekcie jest obserwowanie tematów i powiadomienia o nowej odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Ralfp
Stały użytkownik

07 lut 2013, 9:02

Bumping bump bumpzord bo oto pozwoliłem sobie zainstalować aktualny kod Misago na m-p.org :)

Doszło sporo nowych rzeczy, zapraszam do odkrywania. :)

Awatar użytkownika
Ralfp
Stały użytkownik

13 lut 2013, 16:23

Idea na mechanizm ostrzeżeń w Misago:

Administrator forum definiuje w ACP poziomy ostrzeżenia, ustalając jakie przykrości wiążą się z posiadaniem danego poziomu przez usera, oraz kiedy dany poziom ma wygasnąć.

User ma poziom ostrzeżenia, domyślnie 0 (brak warnów). Gdy moderator uzna że User zachowuje się jak pajac, może podnieść mu poziom ostrzeżenia.

Załóżmy że user źle się zachowuje. Moderator podnosi mu poziom z 0 do 1. Administrator forum ustali że na tym poziomie jest to zwyczajne ostrzeżenie słowne które wygasa po 48h. Jeśli user będzie grzeczny, po tych 48h jego poziom warnów spadnie z powrotem do 0... jednak user grzeczny nie jest, więc po kilku minutach atakuje moderatora w dziecinnym poście na forum. W odpowiedzi poziom podniesiony jest dalej, do 2.

Poziom drugi skonfigurowany jest podobnie do pierwszego: bądź grzeczny a za 24h poziom warna się zmniejszy. Rozrabiaj dalej a będzie gorzej. Oprócz tego Misago automatycznie zgłasza posty usera moderatorom, aby ci mieli usera na oku. User dalej robi swoje i poziom rośnie.

Poziom 3 został skonfigurowany inaczej: user traci możliwość zakładania nowych tematów. Może tylko odpowiadać w już istniejących. Oprócz tego jego odpowiedzi muszą zostać zatwierdzone przez moderatora nim staną się widoczne dla innych userów. Ten poziom wygasa po 14 dniach.

Tutaj zaczyna się jazda bo Administrator forum ustalił że Misago ma trollować userów z poziomem warna 4. Misago laguje, czasem trzeba poczekać kilka sekund nim strona się załaduje, czasem Misago po kilku sekundach mielenia wysyła stronę błędu 500, albo traci sesję usera.

W tym momencie userowi albo się nudzi i idzie gdzie indziej, albo dostaje bana.

Inna sprawa to sposób wygasania warna. Nie zdecydowałem jeszcze czy poziomy mają wygasać po kolei (więc pierw trzeba czekać aż wygaśnie aktualny, później niższy a później najniższy), czy w momencie wygaśnięcia aktualnego poziomu warn usera resetuje się do 0?

Awatar użytkownika
kaaleth
Stały użytkownik
Kontaktowanie:

13 lut 2013, 21:32

Im wyższy poziom ostrzeżeń, dodałbym ukrycie niektórych elementów, przykładowo przy poziomie nr 2 - ukrycie sygnatury lub/i avatara. Niemożność edycji pewnych pól profilu lub ich konkretne ukrycie. Może publikacja jakiegoś statusu dająca świadomość reszcie użytkownikom, że owy rozrabiak to troll/gimbus/spamer/gaylord etc. Ciekawą funkcję widziałem na pewnym forum (trafiłem na nie zupełnie przypadkiem), że unieważnione warny są dostępne też publicznie w tzw. archiwum warnów. Wtedy wiadomo - łącznie z powodem - za co ktoś był kiedyś karany, na co uważać mając kontakt z takim delikwentem, bo logi w MCP/ACP są ukryte dla zwykłych śmiertelników, a powinno się je udostępniać.

Przymulanie forum to dla mnie nonsens. Będzie więcej płaczu, że forum (Misago)/serwer idzie rzucić o ścianę. Przynajmniej ja to tak odbieram i nie propsuję.

Awatar użytkownika
Ralfp
Stały użytkownik

13 lut 2013, 21:50

Poziomy i kary będą w pełni konfigurowalne. Pytanie jest o to co zrobić gdy warning wygasa.

W międzyczasie na githuba poleciał commit umożliwiający powiedzienie Misago np. "dla ludzi z MSIE w user-agencie używaj innego themu", ale wprowadziłem aby można było mieć osobną warstwę prezentacji dla mobilnych.

Awatar użytkownika
lukasamd
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Odp: Misago - Temat główny

16 lut 2013, 14:44

Ten pomysł z trollowaniem przez skrypt... Dobre :-) jak ktoś nie potrafi się zachować, to raczej sam forum nie stawia i nie zna się na tym, wiec wątpię aby zwalał winę na silnik. Jeżeli natomiast usługa nie będzie mu działać, to raczej zrezygnuje. No ale co jak się wyloguje i założy nowe konto, co jest przy takich osobnikach dosyć normalną praktyką (chodzi mi o niereformiwalnych), włącznie ze zmianą IP oraz UA.

Wysłane z mojego Galaxy Nexus